Læger kritiserer alkoholbehandling

Læger kritiserer alkoholbehandling

Sundhedsstyrelsen nye krav til alkoholbehandling kritiseres af lægerne for at være alt for slappe.

Alt for slappe regler

Med over 500.000 danskere med et sundhedsskadeligt forhold til flasken er Sundhedsstyrelsens nye regler for alkoholbehandling alt for slappe.

Det mener Lægeforeningen efter, at Sundhedsstyrelsen netop har offentliggjort nye retningslinjer for godkendelsen af alkoholbehandlingssteder. Reglerne kommer efter flere eksempler på tvivlsom eller kritisabel alkoholbehandling.

Samtidig mener Sundhedsstyrelsen, at den kommunalt finansierede alkoholbehandling er præget af alt for mange aktører. Når borgerne desuden har frit valg og er sikret anonymitet i alkoholbehandlingen, så stiger behovet for, at kommunen, som betaler for behandlingen, også har sikkerhed for, at behandlingsstedet er godkendt og kvalificeret.

Men det nye udspil fra Sundhedsstyrelsen sikrer ifølge Lægeforeningen på ingen måde en ordentlig alkoholbehandling i Danmark, selvom vi er blandt de lande, der drikker allermest.

Efterlyser obligatoriske krav

Lægerne efterlyser obligatoriske krav til behandlingens kvalitet og mener, det er uheldigt, at kommunerne frit kan selv vælge, hvor de vil lægge niveauet, når de godkender behandlingsstederne.

- Der er i høj grad brug for kvalificeret og effektiv alkoholbehandling. Behandlingsstederne kan lade sig inspirere af vejledning men uden faste krav om for eksempel ansættelse af sundhedsfagligt personale, siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens Forebyggelsesudvalg og fortsætter:

- Kontrollen består blot i at tjekke, om behandlingsstedet selv angiver de nødvendige oplysninger. Det er ikke godt nok.

Ifølge Sundhedsstyrelsens egne tal har 585.000 danskere et skadeligt alkoholforbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. 122.000 børn vokser op i en familie med alkoholprobleme